Energie labels van huishoudelijke apparaten

Het is verstandig om je huishoudelijke apparaten goed te labelen. Dit geeft je namelijk inzicht in hoeveel energie het apparaat gebruikt. Zo kun je besparen op de energiekosten en weet je ook welk apparaat het meeste impact heeft op het milieu.

Wat zijn energie labels?

Energie labels geven je inzicht in hoeveel energie een apparaat gebruikt. Op deze manier kan je kiezen voor het meest energiezuinige apparaat dat aan je wensen voldoet. Je ziet op het label hoeveel energie het apparaat maximaal mag gebruiken per jaar en wat dit kost in euro’s. Ook staat erop welke stand of instelling het meeste energie verbruikt. Bij sommige apparaten is het mogelijk om een keuze te maken tussen verschillende standen, bijvoorbeeld ‘ECO’ of ‘Power Saver’. Het is belangrijk om te weten dat het energiesymbool niet alleen gaat over het verbruik, maar ook over andere factoren zoals geluidsoverlast en levensduur.

Hoe worden ze berekend?

De Energie-efficiëntieklasse (EEK) is de EU-weergave van het energieverbruik van huishoudelijke apparaten. Het staat voor het percentage van het energieverbruik in vergelijking met andere, soortgelijke apparaten. De klassen lopen van A+++ (zeer zuinig) tot G (zuinig).
Voorbeeld: een koelkast die 100 kWh per jaar verbruikt en in de EEK-klasse A staat, is 10% zuiniger dan een andere koelkast die in de klasse B staat.

De Energie-efficiëntieklasse (EEK) is de EU-weergave van het energieverbruik van huishoudelijke apparaten. Het geeft aan welk percentage van het energieverbruik in vergelijking met andere, soortgelijke apparaten wordt gebruikt. De klassen lopen van A+++ (zeer zuinig) tot G (zuinig).
Voorbeeld: een koelkast die 100 kWh per jaar verbruikt en in de EEK-klasse A staat, is 10% zuiniger dan een andere koelkast die in de klasse B staat.

Welke apparaten hebben energie labels?

De meeste elektronische apparaten die u in uw huishouden gebruikt, hebben een energie-etiket. Dit etiket geeft de hoeveelheid energie die het apparaat gebruikt weer. Het is belangrijk om naar dit etiket te kijken wanneer u een nieuw apparaat koopt, want hoe minder energie het apparaat gebruikt, hoe lager uw elektriciteitsrekening zal zijn. Sommige apparaten, zoals koelkasten en wasmachines, gebruiken veel energie. Andere apparaten, zoals televisies en computers, gebruiken minder energie.

Wat is het doel van energie labels?

Energie labels geven consumenten inzicht in de hoeveelheid energie die een apparaat gebruikt. Dit maakt het makkelijker om te bepalen welk apparaat het meest energiezuinig is. Op deze manier kunnen consumenten besparen op hun energiekosten en bijdragen aan een duurzamere wereld.

Hoe kunnen consumenten energie labels gebruiken?

Energie labels van huishoudelijke apparaten
In Nederland zijn er strenge regels omtrent het energieverbruik van huishoudelijke apparaten. Wanneer je een nieuw apparaat gaat aanschaffen, is het dan ook verstandig om naar het energielabel te kijken. Dit label geeft aan hoeveel energie het apparaat per jaar verbruikt. Het kan je helpen om geld te besparen door een apparaat te kiezen dat minder energie verbruikt.

Hoe kunnen consumenten energie labels gebruiken?

Op elk apparaat dat in de EU wordt verkocht, moet een etiket met informatie over het energetische prestaties staan. Dit label geeft aan hoeveel energie het apparaat per jaar verbruikt en helpt consument bij het maken van een keuze voor een apparaat dat minder energie verbruikt.